برای مشاهده یافته ها از کلید Enter و برای خروج از کلید Esc استفاده کنید.

3624

مشکلات اصلی کامیون های وارداتی جدید در ایران

تاریخ خبر

در این مقاله به مشکلات و چالش های کامیون وارداتی در ایران از جمله مشکل سوخت کامیون وارداتی و دلایل پلاک نشدن کامیون وارداتی می‌پردازیم.

 

مراحل واردات کامیون

هدف از واردات کامیون که از اواسط سال ۱۳۹۹ شروع شده و هنوز هم در حال انجام است نوسازی ناوگان فرسوده به قصد بهبود بخشیدن میزان سالانه مصرف سوخت در کشور ،کاهش آلودگی ناشی از کامیون های قدیمی و حفظ بهتر سلامت جاده ها توسط کامیون های جدید بوده است.

به همین دلیل به ازای هر کامیون وارداتی جدید که پلاک می‌شود باید یک کامیون فرسوده بالای ۴۰ سال از رده خارج و اسقاط شود و گواهی اسقاط آن کامیون فرسوده برای پلاک شدن کامیون وارداتی جدید نیاز است.

کامیون وارداتی مجاز به ورود به کشور است که فقط سه سال از عمر آن گذشته باشد و جز یکی از برند های داف ،رنو و ولوو باشد.

کامیون وارداتی از بازرگان می‌توانند به کشور وارد شوند و پس از خرید توسط افراد یا شرکت های خصوصی در خارج از کشور،افراد خریدار در داخل مبلغی را بیانه پرداخت می‌کنند و پس از رسیدن کامیون وارداتی به مرز بازرگان و چک کردن کامیون وارداتی توسط خریدار مبلغ کامل می‌گردد.

سپس کامیون وارداتی به یکی از گمرکات کشور قبض انبار شده و پس از مشخص کردن شرکت ترخیص کننده از گمرک توسط خریدار اقدامات لازم جهت خروج از گمرک و بازدید های مختلف انجام شده و سپس کامیون وارداتی از گمرک خارج می‌شود.

در صورت داشتن گواهی اسقاط پس از مدتی نوبت بازدید پلاک گرفته شده و کامیون به مرکز تعویض پلاک رفته و پس از بازدید و گذشت مدتی پلاک به درب خانه پست می‌شود.

این روند در بهترین و ایده آل ترین حالت ممکن حداقل ۶ ماه زمان می‌برد.

کامیون وارداتی ولوو
کامیون وارداتی ولوو اف اچ

مشکلات گواهی اسقاط کامیون وارداتی

اولین ایراد و مشکل کامیون های وارداتی ،واردات کامیون بدون دخالت دولت و کاملا خصوصی توسط شرکت و افراد خصوصی است.

واردات کامیون خصوصی باعث شده تعداد زیادی از خریداران کامیون وارداتی با شرکت و یا افراد واردکننده دچار مشکلات حقوقی شده و در این میان افراد سودجو بسیاری از سرمایه های مردم را کلاهبرداری کرده اند.

عمده کلاهبرداری ها مربوط به گواهی اسقاط کامیون است به این شکل که بسیاری از خریداران کامیون وارداتی را با تمام هزینه های گمرکی و گواهی اسقاط خریداری کرده اند اما پس از مدتی از طرف فرد یا شرکت فروشنده اقدامی جهت پلاک شدن کامیون صورت نگرفته است و در این میان قیمت گواهی اسقاط هی بالاتر رفته و از طرفی نبود گواهی اسقاط نیز باعث رسوب شدن کامیون های وارداتی در گمرک شده است.

نبود گواهی اسقاط با بالا رفتن قیمت گواهی اسقاط تا مرز یک میلیارد و سیصد میلیون تومان رابطه مستقیم داشته تا اینکه باعث شده توان خریداران کامیون وارداتی برای خرید گواهی اسقاط کاهش یافته و مجبور به رها کردن کامیون وارداتی خود در گمرک یا انبار ها شده اند.

کامیون وارداتی بنز
کامیون بنز اکتروس وارداتی

مشکلات کامیون های وارداتی جدید

دیگر چالش و مشکل کامیون های وارداتی نبود زیر ساخت های سیستمی قوی و مناسب گمرک و ستاد سوخت و دیگر ارگان های مربوطه در زمان خروج از گمرک و پلاک شدن کامیون های وارداتی بوده است که همین موضوع بسیار زمان بر بوده و باعث شده روند پلاک شدن یک کامیون وارداتی چند ماه طول بکشد و در همین زمان ها با افزایش تعرفه ها و افزایش قیمت گواهی اسقاط ،خریداران مجبور به ترک و رها کردن کامیون های وارداتی در گمرک و انبار ها تا مشخص شدن وضعیت شوند.

کامیون داف وارداتی
کامیون داف وارداتی جدید

مشکلات سوخت کامیون وارداتی

کامیون های وارداتی سری جدید استاندارد آلایندگی یورو شش را دارند در حالی که گازوئیل ایران یورو سه است و بتازگی چند جایگاه سوخت یورو چهار دارند.

عدم همخوانی سوخت کامیون وارداتی با سوخت ایران باعث مشکلات سوخت کامیون وارداتی و خرابی و ایرادات و اخطار های کامیون ها پس از پلاک شدن شده است.

در این میان حساسیت کامیون هایی مانند داف نیز بیشتر است.

اگر کامیون اخطار سوخت نگیرد و با سوخت ایران نیز بتواند کار کند بدلیل سوخت یورو چهار و افزایش دوده در مخزن اگزوز این کامیون ها مصرف ادبلو کامیون وارداتی بسیار بالا رفته و با توجه به قیمت ادبلو کامیون وارداتی ،مالکان کامیون های وارداتی توان آن قدر هزینه برای ادبلو در مصرف روزانه را ندارند.

اخطار گرفتن و محدودیت سرعت روی ۲۰ کیلومتر کامیون های وارداتی و از طرفی مصرف بیش از حد ادبلو و افزایش دوده در مخزن اگزوز باعث شده که خریداران کامیون وارداتی پس از خرید مجبور به قطع ادبلو و حذف سیستم کاهنده آلایندگی کنند که این موضوع باعث می‌شود کامیون وارداتی جدید نیز مانند کامیون های قبلی در ایران میزان تولید آلایندگی بالایی را داشته باشند.

کامیون وارداتی اف اچ
کامیون اف اچ وارداتی زرد

مشکلات خدمات کامیون وارداتی

با توجه به تحریم ها شرکت های خدمات پس از فروش انحصاری برند های ولوو ،رنو و داف در ایران ،توان ارائه خدمات با قیمت مناسب یا حتی خدمات در حد قابل قبول را ندارند و خریداران کامیون وارداتی پس از خرید برای تامین لوازم مصرفی و دیگر لوازم کامیون خود چالش های جدی و گران قیمتی را پشت سر می‌گذارند.

جهت مشاهده آخرین وضعیت طرح اسقاط ۱.۵ درصد لطفا اینجا کلیک کنید.

شما نیز نظرات تان را درباره دیگر مشکلات کامیون وارداتی در ایران برای ما در پایین همین صحفه لطفا بنویسید.

 

اولین نفر امتیاز دهید

تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به باکامیون می باشد.