کامیون امریکایی و تاریخچه کامیون پیتربیلت .piterbilt trucks

آنچه در این مقاله می خوانید:
Toggleدر این مقاله به معرفی محبوب ترین کامیون آمریکایی دنیا یعنی برند کامیون پیتربیلت میپردازیم.
کامیون آمریکایی پیتربیلت
پیتربیلت مدرن و لوکس ترین و البته محبوب ترین برند کامیون آمریکایی در آمریکا و دنیاست.
کامیون پیتربیلت هنوز که هنوز است بدون پیروی از قوانین کامیون ساری در دنیا و بدون در نظر گرفتن آلایندگی موتور و طراحی آیرودینامیکی تولید میشوند و از همین نظر در میان دیگر برند ها بسیار محبوب هستند.
جالب است بدانید قیمت کامیون پیتربیلت های قدیمی که الان در سال ۲۰۲۲ تولید میشوند از کامیون پیتربیلت ۲۰۲۲ با طراحی جدید بیشتر است و این اختلاف قیمت حدود ۲ برابر است.
کامیون های پیتربیلت با انواع موتور کمنز و دیترویت و انواع گیربکس آلیسون و فولر قابل سفارش هستند که پیتربیلت ۳۸۹ با موتور ۱۵ لیتری کت و گیربکس ۱۸ دنده فولر محبوب ترین کامیون پیتربیلت است.
کامیون آمریکایی بر اساس نوع کاربری مورد استفاده طول شاسی و سایز کابین هایشان متفاوت است .
نسخه های بین ایالتی که با کابین قاره پیما و طول شاسی ۹ متری تولید میشوند گران ترین حالت ممکن کامیون پیتربیلت در آمریکا است.
قیمت کامیون پیتربیلت ۳۸۹ کابین قاره پیما و بزرگ ترین طول شاسی با موتور کت و گیربکس فولر حدود ۳۰۰ هزار یورو در آمریکا است و برای تحویل این کامیون آمریکایی باید در حال حاضر ۶ ماه تا یک سال در انتظار ماند.

تاریخچه پیتربیلت
دنیای ماشین های سنگین , رویای بزرگی که سختی و تلاشی بی وقفه در پس انها نهفته است که در موضوع صاحب این کمپانی یعنی اقای پیترمن صادق می باشد. در سال 1938 شرکت پیتربیلت تاسیس شد و تا امروز ساخته ها و دستاورد های این شرکت همواره با دوام و باکیفیت و پرقدرت بوده اند . در اوایل دهه 1930 در ایالت متحده و رونق اقتصادی در این کشور نیاز اساسی انها به حمل و نقل جاده ای پررنگ تر شد . شرکت پیتربیلت در ابتدا کار خود را به ساختن کامیونت های سبک شروع کرد و بنا به نیاز جامعه ی ان دوران ایالت متحده کامیون های سنگین خود را وارد بازار کرد هم چنین شرکت های دیگر از جمله ماک و کاترپیلار و … سابقه طولانی در طراحی و ساخت ماشین الات سنگین دارند اما نام شرکت اقای تئودور الفرد پیترمن که امروزه در جامعه به نماد صنعت حمل و نقل امریکای شمالی تبدیل شده است نکته ی جالب تر این است که این شرکت لقب سلطان جاده را دارد .
پیتربیلت در جنگ جهانی دوم , بخش بزرگی از کامیون های نظامی ارتش امریکا را تشکیل می داد که وظیفه حمل و نقل مصدومین وسربازان و مهمات جنگی را بر عهده داشتند و به خاطر مقاومت بالای خود از اتش جنگ سربلند بیرون امدند . این شرکت در کنار دوج برخی از مدل های خود را تغییر دادند و بر جان سختی محصولات خود افزودند .

پیتربیلت افسانه ایی
اگر بخواهیم به علت محبوبیت انها اشاره کنیم در ابتدا ظاهر قوی و مستحکم این کامیون ها برخورد می کنیم هم چنین سقف شیبدار و رنگ امیزی بسیار دلنواز و جلو پنجره ی زیبای کروم ان ها اشاره کرد , کابین شیک و لوکس این کامیون ها بسیار راحت است که نتیجه سال ها تجربه کمپانی پیتربیلت را دارد .
نکته بعدی , فرمان پذیری و هندینگ یکی از عوامل بسیار مهم است که این کامیون ها خصوصا مدل پیتربیلت 567 در جاده های پر پیچ و خم بسیار خوب عمل می کنند و فرمان واکنشی سریع دارد که به راحتی چرخانده می شود .
کامیون های پیتربیلت از اولین مدل های وارد شده به بازار یکی از محصولات بی همتا در بازار های کانادا و امریکا هستند که به خاطر قدرت بالا و اسب بخار بالای این کامیون ها ان ها را به انتخاب اول کامیون داران در جاده های امریکا پیش برده است اما طراحی کلاسیک ان ها هم بی تاثیر نبوده است که زیبایی خاصی را به انها می بخشد .
برخلاف ظاهر خشنی که کامیون های پیتربیلت دارند در باطن با طبیعت سازگار هستند از انجایی که در سال 2013 این شرکت جایزه دوستدار محیط زیست از سازمان محیط زیست و منابع امریکا دریافت کرد و تا چندین سال به عنوان کم مصرف ترین کامیون ایالت متحده معرفی شد .

صاحب شرکت پیتربیلت
پیتربیلت به همراه کامیون کنورث جزو زیر مجموعه های شرکت پکار می باشد .تخصص اصلی شرکت خودروسازی پاکار , طراحی موتور و سیستم انتقال نیرو بود که دست به اصطلاحات وسیعی از ساختار موتور های پیتربیلت زد و موتورهایی با حجم های مختلف برای مصارف گوناگون معرفی کرد . این شرکت , شرکت پیتربیلت را تحت تملک خود دراورد تا عصر نوینی را در صنعت حمل و نقل جاده ای به وجود اورند .
امروزه مدل های مختلفی از کامیون های پیتربیلت با طیف گسترده ای از موتور های پاکار , کاتریپلار , کامینز , الیسون و ساخته های خود پیتربیلت در حجم ها و قدرت های مختلف در دسترس می باشند .

محصولات پیتربیلت
طی تحقیقاتی که چند سال اخیر صورت گرفته است شرکت پیتربیلت روی کامیون های الکتریکی نیز گسترش یافته که منجر به تولید سه مدل کامیون هایی با موتور الکتریکی شده است. هم چنین در حال حاضر دست به تولید کامیون در 8 کلاس مختلف امریکای شمالی می کند . سه مدل الکتریکی شامل 579 ای وی , 520 ای وی , 220 ای وی می شود .
شرکت پیتربیلت بر اساس کاربری های گوناگون و در کلاس های مختلف اقدام به تولید کامیون هایی به تناژ های مختلف کرده است که شامل مدل های 520 , 365 , 367 , 537 , 548 , 536 , 220 , 535 , 389 و… شامل می شود .

مدل های مختلفی از کامیون های پیتربیلت وجود دارد , اگر چه تعدادی از انها از خط تولید خارج شد اما ویژگی مشترک همه ی ان ها استحکام و دوام بالای ان ها بود که نتیجه ی مهندسی کارامد و دقیق امریکا محسوب می شود . طراحی خاص و کلاسیک و مستحکم بودن و فرمان پذیری و … ویژگی های دیگر که در مطالب بالا گفته شد همه از محبوبیت این کامیون ها را نشان می دهد که با افزایش روزافزون حمل و نقل بین جاده ای , نیاز به کامیون هایی با ظرفیت تناژ بیشتر و مصرف کمتر بیشتر از قبل خودنمایی می کند . شرکت پیتربیلت طی سال هایی که که به عنوان تولید کننده کامیون های سنگین فعالیت داشته است به دلیل این که از تجربیات خود در ساخت کامیون های جدید استفاده می کند خوش می درخشد .

شبکه های اجتماعی
اینستاگرام مدیر سایت اینستاگرام باکامیون گروه واتس اپ نیازمندی رانندگان گروه واتس اپ نیازمندی رانندگان یوتیوب باکامیون
جدیدترین ویدئو ها
مطالب پربازدید
-
-
-
-
-
نارضایتی رانندگان از کامیون های بدون آینه نسل جدید بنز و داف3 فروردین, 1402
44 دیدگاه
علی رضا داداش عالی بود👏🏼
بسیار مطالب مفیدیبود.
درود متشکرم
عالی بود ….. آقا علیرضا میشه یه لطف کنید یه آمار فروش کامیون های اروپایی تو قاره اروپا رو هم تو یک مطلب بزارید …. چون واقعا مفیده برای سایت …. و همینطور آمار واردات کامیون اروپایی به ایران تو دوسال اخیر ….بین رنو و ولوو و داف …. هرچند بنز و اسکانیا اومدن ولی کم هستند
سلام حتما
علی جان مثل همیشه عالی ،ممنون داداش ❤️❤️❤️
درود متشکرم
واقعا که دردنیایکدانه است سلطان گردنه ها سربالایهاوسرازیریهااست برای این مدل کامیونها گردنه ها بی معنی است پیچهای این کامیونها را هم به ما نمیدهند من خودم راننده بیابان هستم واقعا هرچه بیشتر به این کامیونها نگاه مییکنم بیشترو بیشتر مجزوب ااین کامیونها میشوم واقعا کارشان بی نظیراست مبارکشان باشد انشاالله همیشه چرخشان برای صاحبانشان به سلامتی بچرخد و پشت فرمان و ماراهم یادکنند.سیدخلیل حسینی ازبجنوردخراسان شمالی ایران.
چقدرماازامریکاجلوتریم واقعاً مارکوردزدیم
سلام عالیه.
ببخشید از این کامیون در ایران هم است ؟؟؟؟
سلام تعداد بسیار محدودی با مالکیت شرکت خارجی
با سلام و خسته نباشید این کامیونها با اون دود کشهای مثل کشتی فقط هوا را آلوده می کنند و با اون دماغ دو متری ترافیک ماشین های سواری را نمی بینندکامیون باید بی دماغ باشه و قدرت مند .مثل FH و اسکانیا و اکسور و اکتروس و نرم و راحت مثل ماشین های اروپایی
صد درصد کاری که امریکا بکنه یه حکمتی توش هست
پس اصلا نمیشه از طراحی امریکاییا ضعف در اورد
این کامیون هم در نهایت قدرته هم بی سر و صداست و واسه سرنشین خودش نهایت آرامش رو فراهم میکنه وگرنه اون بابای کارشناس طراح اونقدر عقلش میرسیده ضمنا درازی دودکش چه ربطی به آلودگی هوا داره؟! ماکهای آمریکایی دماغدار و مدل ساده اون هنوز بعد نیم قرن دارن تو جاده های همین مملکت کارایی خودشون رو نشون میدن، من که آرزومه بتونم فقط یکبار وارد کابین بینظیر کاترپیلار بشم…
ولی قدرت و استحکامی که انها دارند را هیچ کامیونی ندارد
سلام
دوست عزیز خیلی عالی بود اطلاعات خوبی ازخودرو های سنگین آمریکایی ارائه فرمودید بنده 10سال ماک بیدماغ وارداتی بنام مترویی داشتم تنها ایرادی که خودرو های جدید سنگین آمریکایی دارن زیر بندی و شاسی ضعیفه علت هم جاده های غیر استاندارد ایران هست حسن های خوبشون مصرف کم شیک و ساده و پر دوام….
با تشکر
سلام و درود ممنونم شاسی و زیربند ضغیف نیست متاسفانه گاهی ماشینایی وارد شده که مناسب کاربری های ایرانی نبودن و زیر کار خودشون رو نشون میدن
توی ایران از این ماشین هستش
به ایران خودرو دیزل نمیرسن
اصلا
بسیار عالی جالبش اینه که اونا برای کاربری هایی که دارن نوع کامیون رو مشخص میکنن که براساس قدرت و دوام برای اون کاربری که قرار استفاده بشه مساعد اون کار هست نه اینکه هر ماشین رو میان میبندن به هر کاری، واقعا کار درستن
سلام یکی از دلایل دوام و برتری صنعت حمل و نقل شون همینه
عالی ماشین پیتربیلت وماک هدف اولشون ازگذاشتن دماغ حفظجان سرنشین هستش واقعآ عالیه.
چرا الکی حرف میزنی یعنی اتحادیه اروپا که ضد دماغه دار ها قانون گذاشته جون راننده واسش مهم نبوده دیگه چه دماغه دار چه بی دماغه هر کدوم مزایا و معایب خودشون رو دارن ،راجب حفظ امنیت سرنشین هم هیچ ربطی نداره دماغه دار بودن یا نبودنش
دوستمون درست میگن معایب و مزایای هر کدوم مشخصه اما داشتن دماغه خیلی جاها حتی جون سرنشین رو نجات داده ضمن اینکه خیلی از همون اروپایی ها دلشون میخواد صاحب یکی از اون کامیون های آمریکایی باشن
متاسفانه .صنعت خودرو ایران بشدت آلوده به فساد و رانت و مافیاست .وتا وقتی در انحصار دولت باشه وضع همینه .تنها راه نجات واگذاری واردات به بخش خصوصی واقعی هستش .از بانی این سایت هم ممنون که روشنگری وباعث افزایش اطلاعات کاربران میشه
مشکل اینجاست که بخش خصوصی وجود نداره و همون شروع کار مجبور میشن واسه ادامه و گسترش کار تن به فساد و رانت بدن و مالکیت مجموعه رو مخفیانه به نهاد ها و ارگان های جورواجور بدن بهمن ده تا زیرمجموعه زده اون یکی بیست تا زیرمجموعه داره همین الان بالای سی چهل تا شرکت فلان دیزل اومده اینم وضعیت بخش مثلا خصوصیه مگه بازار خودرو های تجاری ی کشور هشتاد میلیونی که اقتصد ورشمسته ای هم داره چقدر ظرفیت داره که سی چهل تا شرکت توش دووم بیارن ؟!قطعا همه جای کار میلنگه تو نه فقط این صنعت که سایر صنایع هم از این بدتر
لامصب نگا پنل جلو راننده کن انگار هواپیما اینا کافرن ب اینجا رسیدم ما مسلمونیم ب پراید رسیدیم ریدم تو این دین و انقلاب دروغین فریب خوردیم
عالی .بسیار جالب و
خیلی زیباست .
داداش ممنون عالی
سلام ممنون ازنظرات دوستان وجناب روستا ..ولی من میگم دنگو فنگ وآمیکو یه چیزدیگس ماشینای امریکایی و……؟باید جلوشون لنگ پهن کنن .همین
کامیونهای چینی مثل هوو ودانگ فنگ یه سفره بزرگ برای قطعه فروش و مکانیک پهن کردند نباید فراموش کنیم که نسبت به صنعت اروپا و امریکا به این عزیزان بیشتر نون دادند. جانم مهربانم
سلام داش علیرضا
میتونی بری توی تریلی های اسکانیا ۴۵۰ داف
سلام داش علیرضا
میتونی بری توی تریلی های اسکانیا ۴۵۰ داف
دمت گرم
خوشگلیشون به کنار اما واقعا به نظرم این طول شاسی واسه ی کشنده خیلی خیلی زیاده و این ظاهر کلاسیک درسته خودم دوست دارم اما واقعا اون سپر استیل صاف خودش شک ندارم باعث دو لیتر مصرف سوخت بیشتر میشه و این کابین راننده کوچیک و کابین استراحت خیلی بزرگ ی تضاد بزرگ ایجاد میکنه در کل این کامیون ها به لطف سخت گیری کم امریکا و کاندا. استرالیا و همچین ازاد راه های بزرگ امریکای شمالی هست که هنوز زنده موندن نمیگم همه دماغ دار ها ناکارامدن مثل دماغه ماک خیلی کوتاه تر از این مدل های کلاسیک هست یا فریت لاینر دماغه داره اما طراحیش خیلی خیلی بروزرسانی شده و جزو کم مصرف ترین کشنده های دنیاست و این رنگ شاسی های زرد و فسفری رو ادم میبینه به خودش میگه واقعا اینا کار هممیکنن با این کامیون ها؟
سلام.ماشینهای آمریکایی واقعا بی نظیرن هم کامیونهاش.هم سواری هاش مثل کادیلاک .شورلت.و.…….درانتظاربهترینهامیمانیم.باسپاس .
باسلام به دوستداران تراک درخصوص مقایسه تراکهای بی دماغ اروپایی وباماغ امریکایی اگر در امریکا کامیون بیدماغ عرضه کنید از ان استقبال نمیشود چون تمام مسیرهایشان اتوبانی است وباطول تراک مشکلی ندارند ودر زمانی که با موتور کار دارند براحتی دردسترس است وصداوحرارت را بهتر دفع میکند مسئله بعدی افتاب شدید درامریکای شمالی است که راه دفع نور شدید طراحی کابین کوچک وشیشه جلو کوتاه با افتابگیر میباشد درکل اروپا وامریکا متناسب با نیاز وسلیقه مشتریان خود اقدام به ساخت میکنند ماهم که همیشه درگیرمافیای خودرو هستیم باز هم جای تنزل داریم
بنازم.گردش.چرخو.فلک.را
که.گیتی.راپدید.آودو.این
سازندگان.را.من.باخیلی.این
.ماشینها.سنگین.کارکردم
وای خدا یکی از یکی زیباتر…عالی
سلام عالی بود
لطفا در باره کامیون اروپایی مثل همین کامیون بیشتر ویدیو یا نوشته بزارید
سلام
هر کشوری بنا به جاده های خودش ماشین تولید میکنه
مثلا اروپا بخاطر قدمت جاده هاش که کم عرض هستن کامیون بی دماغ.
امریکا زیر ساخت جاده ای عریضی داره . و بخاطر جون راننده فقط تریلی دماغ دار میسازن.
ولی واسه صادرات بی دماغ هم میسازن مثل اف اچ که واسه امریکا دماغ دار با نام دیگه میسازه…البته این مختص تریلر است ن کامیون.
علت دود کش بزرگ اولا هدایت دود به بالا هست مثل همین نیروگاههای برقی خودمون دوما هر برندی و ماشینی ی شخصیت داره که با اون شناخته میشه
مال امریکایی ها دماغ گنده ـ سپر استیل.ـ و دود کش هستت
سلام میشه از این ماشینها وارد ایران کرد ..چرا ایران خودش نمیاره..قیمت به تومان الان چنده
سلام وقت بخیر من یک سوالی داشتم این ماشین ها در ایران هستش
سلام اقا علی رضا خیلی خوب بود فقد میشه بگید پیتر بیلت چه مدلی هست
سلام اقا علی رضا خیلی خوب بود فقد میشه بگید پیتر بیلت چه مدلیه
ارسال دیدگاه